Web Tasarımı Nedir?

“Web tasarımı nedir?” diye sorulduğunda vereceğimiz cevap: Web sitesinin arama motorlarında erişilebilirliğini sağlayan, ana hatlarıyla kişi ve kurumları, ürün ve hizmetleri tanıtan grafik ve metinlerin bir araya geldiği kaliteli bir çalışmadır.

Tasarım fikirlerinin estetik çizgisinde, bir amaç için belirli ilkeler tarafından yönlendirilmesi, düzenlenmesi ve bunların uygulamaya (tasarımın yazılıma) dönüşmesi işlemleridir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından ortaya aktif bir web sitesi çıkar. Web tasarımı (aktif web sitesi) uygulamasının ardından son kullanıcılar bir web tarayıcısı yardımıyla internet üzerinden web sitelerine erişebilirler. 

İnternet tarayıcılarının görüntüleyebileceği bir şekilde özel olarak hazırlanan bir tasarım olan web tasarımı, HTML dilinde olup uzmanlar yani bizler tarafından yapılır. Bu işi yapan kişilere de web master ya da web tasarımcısı denilir. “Web tasarım nedir?” sorusuna “Kişi ve kurumlar için resmi bilgilendirme kanalıdır.” da denilebilir. Kaliteli bir web tasarımı, web sitesinin hedef müşteri kitlesini yakalamasında son derece önemli olup özellikle kullanıcı dostu olması gerekir.

“Web tasarım nedir?” denildiğinde kısaca kişi ve kurumların dijital ortamda görünen yüzü diyebiliriz. Web tasarımı nedir sorusuna verebileceğimiz en kısa cevap bu olabilir. Peki detaylarıyla ele aldığımızda web tasarımı nedir?

Web Tasarımı Unsurları

Tasarımın her dalında olduğu gibi web tasarımı içinde de belirli ana hatlar oluşturularak çalışmalar yaparız. Bunları aşağıda kısa başlıklar halinde sizlere sunuyoruz, kaliteli bir çalışmanın ipuçlarını sizinle paylaşıyoruz.

Düzen: Kullanılacak grafik ve metinler belirli bir düzende olmalıdır. Web sitelerinin önemli bir hedefi de kullanıcıların ilk bakışta aradıkları bilgiyi hızlıca bulmalarına yardımcı olmaktır. Bu; tasarımın dengeli olması, tutarlılık göstermesi ve bütünlüğünü düzen içinde korumasıyla beraber geçerli olabilecek bir durumdur.

Renk: Renk seçimi müşteri isteklerine ve amaca bağlıdır; bu basit bir şekilde yalnızca siyah-beyaz renklerle yapılabilmekle birlikte web uyumlu renkler kullanılarak da bir kişinin veya bir kuruluşun kişiliği veya markası kendisini ifade edebilir.

Grafikler: Web tasarımı için grafikler logo, fotoğraf, clipart veya simgeler şeklinde kullanılabilir. Kullanım kolaylığı açısından; çok sıkışık bir yapıda olmamalı, sayfanın açılış hızını etkilemeyecek boyutta ve web sayfasının içeriği ile uyumlu olmalı, sayfaya uygun şekilde konumlandırılmalıdır.

Fontlar: Çeşitli yazı tipleri kullanımıyla bir web sitesinin tasarım kalitesini artırabilirsiniz. Çoğu web tarayıcıları yalnızca “web-güvenli yazı tipleri” olarak bilinen fontları, okunaklı bir şekilde görüntüleyebilir, bu sebeple tasarımcı olarak yaygınca kabul gören bu grup içindeki fontlarla çalışmaya özen gösterilmesi faydalı olacaktır.

İçerik: İçerik ve tasarım, görsel ve metin yoluyla sitenin vereceği mesajı geliştirmek için birlikte çalışabilir. Okuyucusunu şaşırtmak, onlarda heves uyandırmak için istediklerini onlara vermek gerekir. Bu şekilde kullanıcılar sitede daha çok vakit geçireceklerdir. Kullanacağınız yazılı metin her zaman ilgi uyandırıcı ve faydalı olmalıdır. İçerikle alakalı anahtar kelimeler içermeli, arama motorları için optimize edilmeli ve uygun uzunlukta olmalarına dikkat edilmelidir.

sağlık alanına özel web tasarımı

Kullanıcı Dostu Web Tasarım Oluşturmak

Bir web sitesi geliştirirken, bir siteyi güzel ve görsel olarak etkileyici hale getirmek için web tasarım temel unsurlarıyla birlikte her zaman son kullanıcıyı düşünmeniz gerekir. Kullanıcı dostu ara yüzler aşağıda sıraladığımız faktörlere dikkat edilerek rahatlıkla elde edilebilir.

Navigasyon: Web tasarım sitesi mimarisi yapılandırılırken menüler ve diğer navigasyon araçları kullanıcıların web sitesine nasıl göz attıkları, nasıl arama yaptıkları dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Kullanıcılar için verimli, ihtiyaç duydukları bilgiyi bulmaya hedefli, sitenin içinde kolaylıkla hareket etmeyi sağlayacak şekilde kurgulanmalıdır.

Multimedya: Tasarımda ilgili video ve ses uyaranları kullanıcıların kolay ve hızlı bir şekilde anlayış geliştirmesine, bilgileri kavramasına yardımcı olabilir. Bu durum web sayfasında daha fazla vakit geçirmeleri için ziyaretçileri teşvik edebilir.

Uyumluluk: Sayfanın doğru görüntülenmesini artırmak, her defasında aynı performansı almak için; Farklı tarayıcılarda ve işletim sistemlerinde sorunsuz çalışabilecek bir web sayfası tasarlamaya özen gösterin.

Teknoloji: Teknolojideki ilerlemelerden faydalanmak tasarımcılara her zaman taze, dinamik ve profesyonel web tasarımı içinde uygulayacakları için; izin, hareket ve yenilik katmak için özgürlük verir.

İnteraktif: Tasarım içine kullanıcı yorumları ekleyerek aktif kullanıcı katılımını ve kamuoyu katılımını artırın. E-posta formları ve e-bülten kayıtları sunarak ziyaretçinizi sürekli etkileşimde olduğunuz kullanıcılara dönüştürün.

Web Tasarım Nasıl Yapılır?

Bir web sitesi yayınlanmadan önce birçok aşamadan geçer.

  • Projenin Belirlenmesi
  • Kurumsal Kimlik Çalışması
  • Grafik Tasarım Çalışması
  • Web Sayfalarının Kodlaması
  • İçerik Yönetim Sistemi Entegrasyonu
  • Web Sitesinin Test Süreci
  • Web Sitesinin Yayınlanması

Bu aşamalar da kendi içerisinde daha detaylı çalışmaları barındırır.

Projenin Belirlenmesi

Proje belirlenirken ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur. Web sitenizin yapılış amacı, kişi ya da kurumunuzu tanıtmak olabildiği gibi firmanızın ticari faaliyetlerini ön plana çıkarmak da olabilir. Bu noktada kapsamlı rakip firma analizleri yaparız. Proje belirlenirken web sitenizin yapılış amacı ve web sayfası içeriklerinin neler olacağına karar veririz.

Kurumsal Kimlik Çalışması

Kurumsal kimlik çalışması, web tasarım projesi hayata geçmeden önce tamamlanması gereken çalışmalardır. Örneğin; firma logonuz kurumsal kimlik çalışmasının bir parçasıdır. Web sitenizde kullanılan renkler firmanızın kurumsal renkleri ile benzer olmalıdır. Logo, renk, slogan vb. kurumsal kimlik öğeleri web tasarımında kullanılan en önemli unsurlardır.

web-tasarim-

Grafik Tasarım Çalışması

Grafik tasarım çalışmalarında, kurumsal kimlik çalışmaları esas alınır. Adobe Photoshop gibi piksel tabanlı resim ve fotoğraf düzenleme programları kullanılarak web sayfalarınızın görsel tasarımını tamamlarız. Web sayfalarınızda kullanılacak resim, fotoğraf, grafik gibi görselleri özenle hazırlar; uygun ve doğru yerlerde konumlandırırız.

Web Sayfası Kodlaması

Web sayfalarınızın kodlaması sürecinde HTML, CSS, JavaScript, SQL, PHP, Python ve ASP gibi çeşitli programlama dilleri kullanılır. Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera veya Internet Explorer gibi internet tarayıcılarının web sitelerinizi görüntüleyebilmeleri için web sayfalarınızın bu dillerde kodlanması sağlarız. Grafik tasarımı, web sayfalarınızın kodlaması ve web sayfası içeriklerinin oluşturulması sonucunda web sitesinizin genel yapısını ve görünümünü ortaya çıkarırız.

İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Entegrasyonu

İçerik Yönetim Sistemi (CMS), web sitenizin web sayfalarına fotoğraf, resim, tablo, grafik, video, metin, vb. içerikleri ekleyip çıkarmasını sağlayan yazılımlardır. CMS yazılımları, web sitesi sahibinin web tasarımcıya bağlı kalmadan site içeriğini güncelleyebilmesini sağlar. Bununla birlikte günümüzde, CMS yazılımları sadece web sitelerinin güncellenmesi için kullanılmamaktadır. Birçok web tasarım hizmeti veren firma veya freelance tasarımcılar, web tasarım çalışmalarında CMS yazılımlarından faydalanarak hizmetlerini sunabilmektedir. CMS yazılımları, CMS yazılımlarının özellikleri, kullanım alanları ve faydaları oldukça kapsamlı bir konu olmakla beraber ayrı bir başlık altında inceleyebiliriz.

Web Sitesinin Test Süreci

Web tasarım çalışmalarınızı doğru şekilde yapılıp yapılmadığını gösteren bu süreçte, eksik veya fazla yapılan çalışmaları belirleriz. Web sitesinde bulunması gereken ancak gözden kaçan detaylar olabilir. Bu bazen teknik bir konu bazen de görsel veya metin odaklı içerikle ilgilidir. Test aşamalarında web sayfalarınızı görsel durumu, mobil cihazlardaki görünümünü, sayfa açılış hızları, vb. konular üzerinde gerekli kontroller gerçekleştirilerek, web sitesinin çalışma performansı optimum seviyeye getiririz.

Web Sitesinin Yayınlanması

Elbette web tasarım aşamaları içerisinde ifade edilebilecek farklı konular da vardır. Ancak en basit anlatımla bir web tasarım projesi bu süreçlerden geçer. Kapsamlı ve detaylı çalışmalar sonucunda web sitenizi yayına hazırlarız. Web sitesinizin yayınlanabilmesi için domain olarak adlandırılan alan adına ve web sitesinizin sayfalarına barındırılacağı bir hosting hizmetine ihtiyaç vardır. Alan adı ve hosting hizmeti alındıktan sonra web sitenizi yayınlarız. Web siteniz yayına alındıktan sonra arama motorlarına her bir web sayfanızın tanımlandığı site haritasını göndeririz. Google Arama Motoru günümüzde en çok kullanılan arama motorudur. Web sitesi yayına alındıktan sonra web sitenize ait site haritasını Google’a göndeririz. Web sitenizin indekslenerek Google arama sonuçlarında ziyaretçiler tarafından görüntülenmesini sağlarız.

Web Tasarımda Nelere Dikkat Edilmeli?

Her çalışmada olduğu gibi web tasarımında da hedef önemlidir. Web sitenizin amacına hizmet eden bir tasarımda olması, şirketinizin müşteriye en doğru ve en hızlı şekilde yönlendirmesi, kullanıcı dostu olması ve arama motorlarına uygun formatta kodlanması gerekir.

Sitenin görsel yönünü belirleyen web tasarımının web sitenizin çok fazla ziyaretçi çekeceği ve ziyaretçilerin sitede uzun süre geçireceği şekilde yapılmasını, web sitenizin arama motorlarında ilk sıralarda olmasını sağlayabiliriz. Müşteri odaklı yapılan bir web tasarım çalışması; müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap veren, dinamik, yönetilebilir, işlevsel, SEO uyumlu, kurumsal kimliği doğru yansıtan ve ziyaretçilere güven veren formattadır. Ulusal ve uluslararası düzeyde ürün ve hizmet tanıtımının yapılmasında son derece önemli olup potansiyel müşterilere kolay ulaşmayı sağlıyoruz.